Wat willen we bereiken?
Ambitie
“Almelo hier wordt gewerkt” is onze ambitie. Onze lokale economie is krachtig en heeft potentie en ruimte om verder te groeien. Onze inwoners voelen zich volop uitgedaagd om actief te zijn op de lokale/regionale arbeidsmarkt of op een andere manier een bijdrage te leveren aan de maatschappij.
Visie
Almelo en de regio rondom zijn economisch sterker, met meer groei. Meer Almeloërs zijn aan het werk.
In Almelo zijn meer banen beschikbaar dan er beroepsbevolking is en toch heeft onze stad 60% meer bijstandsgerechtigden dan andere gemeenten in dezelfde grootteklasse. Er is sprake van een disbalans die jaren geleden is ontstaan en die grote impact heeft op de sociaal economische ontwikkeling van Almelo en op onze begroting. Onze ambitie is en blijft om die disbalans op te heffen.
Onderzoek heeft aangetoond dat Almelo veel woningen in het lage segment heeft, zowel particulier als huur. De bewoners daarvan doen relatief een groter beroep op onze sociale voorzieningen (bijstand en zorg). Door samen met de woningcorporaties (door uitvoering van de woonvisie) in te zetten op herstructurering van bepaalde wijken en het verminderen van het aanbod aan sociale huurwoningen in Almelo verwachten we dat -op termijn- de stad meer in balans zal zijn. Daarnaast willen we -na besluitvorming door de raad eind 2021 – de Wet Bijzondere Maatregelen Grootstedelijke Problematiek toepassen voor bepaalde wijken in Almelo. Het doel is de instroom van mensen buiten Almelo, zonder baan, tegen te gaan.
In de jaren 2020 en 2021 hebben we te maken met de impact van de coronacrisis. De effecten daarvan op de economie en arbeidsmarkt blijken minder groot dan vorig jaar aangegeven. Het Centraal Plan Bureau voorspelt dat de Nederlandse economie sneller gaat groeien dan verwacht zowel in 2021 als in 2022. De negatieve scenario’s van vorig jaar worden geen realiteit. Mede dankzij de investeringen en steunpakketten van de Rijksoverheid.
We zien dan ook dat bedrijven in Almelo groeien en uitbreiden en dat Almelo met haar ondernemersklimaat een aantrekkelijke vestigingsplek is. Omdat onze bedrijventerreinen zo goed als vol zijn, is het een uitdaging om bedrijven en nieuwe vestigers in hun groei en daarmee behorende ruimtevraag te faciliteren. Hierbij hoort ook een toenemende vraag naar personeel bij de Almelose werkgevers. Onze opgave is om daar zoveel mogelijk de Almelose werkzoekende van te laten profiteren. We zien daarbij dat de arbeidsmarkt verandert en steeds flexibeler wordt. Uitgangspunt moet zijn hoe en met welke ondersteuning we klanten vanuit de bijstand matchen op deze flexibele vraag. Het uitgangspunt is dan ook dat ‘elk gewerkt uur telt’.
We blijven ook in 2022 volop inzetten op de uitvoering van onze dienstverlening, projecten en beleid. Belangrijk zijn de verdere uitwerking en uitvoering van de ontwikkelstrategie van XL-2 businesspark, Almelo Waterstad en de revitaliseringsaanpak van onze bedrijventerreinen.
Strategische en operationele doelstellingen
Samen met de stad zijn de doelen voor het programma Economie en Participatie bepaald. Binnen de verschillende projecten wordt samengewerkt met partners, inwoners en ondernemers. De Provincie Overijssel en de Twente Development Board zijn belangrijke partners in het realiseren van onze doelen.
Vorig jaar hebben we de doelstellingen aangepast op de voorspelde impact van de coronacrisis. We constateren nu dat die voorspellingen niet geheel uitkomen. Op basis van de recente ramingen van het CPB, de doorrekeningen naar de lokale/regionale situatie (door Kennispunt) en onze eigen kennis en beeld van de Almelose situatie, hebben we de streefwaarden op onze indicatoren positief bijgesteld.
Hoofddoel I: Almelo, hier wordt gewerkt
1. In 2022 doen minder Almeloërs een beroep op de bijstand en gaan meer Almeloërs van bijstand naar werk.
- Een betere ontwikkeling van het aantal bijstandsuitkeringen dan in andere gemeenten. (aantal uitkeringen per 1.000 inwoners vergeleken met het gemiddelde van Nederlandse gemeenten met 50.000 - 100.000 inwoners)
- Minder mensen in de bijstand: Onze ambitie hebben wij in de programmabegroting 2021 bijgesteld naar 2.500 bijstandsdossiers eind 2022. Met de huidige en voorspelde economische ontwikkelingen willen we onze ambitieniveau weer richting het oorspronkelijke plan brengen: max. 2.250 uitkeringen eind 2022.
2. In 2022 sluiten vraag en aanbod op de regionale arbeidsmarkt beter op elkaar aan.
- Minder spanning tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt (in 2022 naar “gemiddeld”, UWV spanningsindicator).
3. In 2022 zijn meer Almeloërs in staat om in de veranderende arbeidsmarkt aan het werk te komen of te blijven.
- In 2018 was het idee dat iedereen een duurzame (langdurig) arbeidscontract moet hebben. Anno 2021 is de arbeidsmarkt meer flexibel geworden en geldt dat belangrijker is dat mensen aan het werk zijn (ieder gewerkt uur telt). Dit betekent dat meerdere kortdurende flexibele arbeidscontracten ook een duurzame invulling van werk kan zijn.
- In 2022 zetten meer Almeloërs zich in voor hun stad of buurt.
- Meer bijstandsgerechtigden zetten zich in voor de samenleving (aantal mensen uit het uitkeringenbestand dat actief is in vrijwilligerswerk). Het uitgangspunt in Almelo is dat je ofwel naar een (betaalde) baan wordt begeleid, ofwel (als dat nog niet kan) naar een tegenprestatie wordt begeleid. Vanuit de huidige ontwikkelingen en aanpak willen wij eind volgend jaar op 1.000 dossiers een tegenprestatie ingevuld hebben.
Hoofddoel II: Almelo en haar subregio kent een krachtige, groeiende economie
- In 2022 is Almelo aantrekkelijker als vestigingsplaats voor bedrijven
- Meer banen: de ambitie is een groei met 3.000 banen in 2022 (t.o.v. peildatum 2016).
- Een beter ondernemersklimaat (rapportcijfer 7 in 2022).