Paragrafen

Grondbeleid

Besluit Begroting en Verantwoording (BBV)
De grondexploitaties zijn ingedeeld conform de voorschriften van het BBV. Er is een onderscheid gemaakt in:

  • Bouwgrond In Exploitatie (BIE);
  • Gronden die onder de rubriek Materieel Vast Actief (MVA) op de balans worden verantwoord, voorheen het Complex verspreide bezittingen (CVB) of Niet in exploitatie genomen gronden (NIEGG).

Bouwgrond in exploitatie (BIE) heeft in alle gevallen betrekking op grondexploitaties die zich (bijna) in de uitvoeringsfase bevinden. Onder BIE vallen gronden die in eigendom zijn van de gemeente en waarvoor door de gemeenteraad een grondexploitatiebegroting heeft vastgesteld. Het startpunt van BIE is het raadsbesluit van de vaststelling. Vanaf dat moment kunnen kosten worden geactiveerd en bijgeschreven op de voorraadpositie bij onderhanden werk (BIE) op de balans.

De gronden welke onder MVA worden geschaard zijn meestal in het verleden anticiperend of strategisch aangekocht. Er is voor deze (bouw)gronden (nog) geen grondexploitatie vastgesteld door de Raad.
Deze (bouw)grond kunnen in de toekomst alsnog worden overgeheveld naar BIE.

De Raad stelt op grond van haar budgetrecht kredieten beschikbaar voor de uitvoering van de grondexploitatiebegroting. Deze kredieten regelen de financiering en dekking van de uitvoeringskosten en zijn bestemd voor aankopen, wegenaanleg, groenaanleg, riolering, enzovoort. Met de jaarlijkse vaststelling van de grondexploitatie autoriseert de gemeenteraad tevens de baten en lasten in de eerste jaarschijf van de grondexploitatie. De baten en lasten worden opgenomen in de gemeentelijke exploitatiebegroting.

Werklocaties en overige
De Regionale Afspraken Programmeren Bedrijventerreinen Twente uit 2019 vormen het uitgangspunt bij de fasering van de werklocaties. In de lopende grondexploitaties zijn de grondopbrengsten met betrekking tot de werklocaties gebaseerd op de uitgifte van ruim 11 hectare in de komende 5 jaren.

Het is de bedoeling om de 10 hectare die in het plan Bedrijvenpark Twente Noord tijdelijk uit exploitatie was genomen, weer in exploitatie te nemen omdat de vraag naar bedrijfslocaties flink is aangetrokken. In juni 2021 heeft Almelo een notitie opgesteld voor het regionaal bestuurlijk overleg bedrijventerreinen. In deze notitie heeft Almelo onderbouwd dat uitgifte van de 10 hectare gerechtvaardigd is op basis van de sterke vraag naar bedrijfskavels. In dit overleg hebben de overige 13 gemeenten en Provincie Overijssel ingestemd met alsnog uitgifte van de 10 hectare per 1 augustus 2021, die eerder door de gemeente Almelo was gedeprogrammeerd.

Er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van XL 2.0, de kanaalsprongzone. De overige 13 gemeenten in Twente en de provincie Overijssel onderschrijven de potentie voor de kanaalsprongzone. De 14 Twentse gemeenten hebben op verzoek van Almelo  een onderzoek laten uitvoeren naar de marktanimo en beschikbaarheid aan grote kavels in Twente. De Provincie Overijssel heeft als opdrachtgever gefungeerd richt bureau Stec, die het rapport in december 2020 heeft opgeleverd. Het rapport ‘Grootschalige Kavels’ geeft aan dat er marktanimo is voor grootschalige kavels van 2 tot 5 hectare, in het bijzonder in het gebied Kanaalsprongzone. Er worden nog drie andere gebieden genoemd, maar vergaande voorkeur gaar uit naar de Zuid- westelijke kant van het Twentekanaal. Door de Twentse gemeente is ook een reactie gevraagd aan de Twenteboard, met daarbij de vraag welke rol zij voor zichzelf ziet. De  Twenteboard heeft in mei 2021 aangegeven het een goed idee te vinden om de kanaalsprongzone te ontwikkelen. Uit haar reactie blijkt dat zij voor zichzelf daarbij geen rol ziet weggelegd.

Almelo heeft met de regiogemeenten en Provincie Overijssel afgesproken een plan uit te werken, voorzien van een ruimtelijke inrichtingsschets, de ruimtelijke kaders en een mogelijk exploitatiemodel van het terrein. Deze stukken zullen naar verwachting eind 2021 in een politiek beraad met de raad gedeeld worden.  

Woninglocaties
De uitgangspunten ten aanzien van de planning en programmering van woningbouw zijn vastgelegd in de Raadsnota “Woningbouwplanning en –programmering 2017 t/m 2026” . Voor de woninglocaties bedraagt de jaarlijkse geprognosticeerde uitgifte gemiddeld circa 20 per jaar. Vanaf 2023 zakt de geprognosticeerde uitgifte terug naar 15 per jaar en vanaf 2029 naar 10 woningen per jaar. Vanaf circa 2022 bestaat het gemeentelijk aanbod alleen nog uit de locatie Almelo Noordoost.

Begrote grondverkopen

Werklocaties (hectares)

begroting 2021

begroting 2022

Dempen haven Dollegoor

1,2

0,0

Nieuwe Gravenweg

0,6

0,0

Rohof

0,0

0,5

Rhijnbeek

0,0

4,7

Bedrijvenpark Twente Noord

3,5

3,5

Weggeler

0,0

0,5

Begrote grondverkopen

Woninglocaties (aantallen)

begroting 2021

begroting 2022

Chiel Dethmersstraat

0

14

Almelo Noord Oost

35

25

Weggeler

0

1

Noorderes

5

0

Totaal woninglocaties

35

40

Deze pagina is gebouwd op 12/01/2021 10:55:53 met de export van 12/01/2021 10:44:57