Programmaplan

Programma Zorg

Wat willen we bereiken?

Ambitie

Ervoor zorgen dat mensen en de stad het beste uit zichzelf kunnen halen. Dat is onze ambitie. Ons uitgangspunt is dat iedereen iets kan, alleen de mate waarin verschilt. Wij gaan er vanuit dat ieder mens behoefte heeft aan sociaal en fysiek welzijn en gemotiveerd is zelf te werken aan sociale stijging. Tegelijkertijd is sprake van een verschil in ondersteuningsbehoeften om hieraan daadwerkelijk invulling te kunnen geven.

Naast dat wij geloven in de eigen verantwoordelijkheid van onze inwoners, geloven wij ook in hun zelfredzaamheid én in hun vermogen om anderen behulpzaam te zijn. Voor diegenen die dat echt nodig hebben, zal altijd een passend vangnet voorhanden zijn, maar waar mogelijk faciliteren wij de kracht van onze inwoners. Onze inzet is te voorkomen dat onze inwoners zijn aangewezen op geïndiceerde zorg. Tegelijkertijd constateren wij nu nog bij onze bevolking een meer dan gemiddelde zorg- en ondersteuningsbehoefte op het gebied van Jeugdzorg, Wmo en Participatiewet die Almelo voor grote uitdagingen stelt. Deze grote uitdagingen blijven, ondanks de door het Rijk toegezegde structurele verhoging van het budget voor jeugdzorg. Om te zorgen dat de zorg ook betaalbaar blijft, moeten we de zorg anders organiseren. In het programma Zorg is als ambitie opgenomen dat wij de zorg een kwaliteitsimpuls willen geven door innovatie, het bieden van goede zorg en dat wij beter willen uitkomen met de Rijksmiddelen.

Visie

Ervoor zorgen dat mensen en de stad het beste uit zichzelf kunnen halen:

  1. Meer Almeloërs functioneren zo zelfstandig mogelijk en ontwikkelen hun talenten.
  2. De gemeente Almelo is beter in staat haar taken in het sociaal domein uit te voeren.

Strategische en operationele doelstellingen

De opgaven en strategische doelen zijn ondergebracht in een viertal programmalijnen. Binnen de programmalijnen worden verschillende projecten, activiteiten en/of acties uitgezet die een bijdrage moeten leveren aan de hieronder gestelde doelen. De programmalijnen zijn: integrale preventie, intensiveren samenwerking (keten)partners, monitoring en sturing, lobby richting Rijksoverheid. We onderscheiden de volgende strategische en operationele doelstellingen (zie voor indicatoren tabel verderop):
1. In 2022 redden meer Almeloërs zich zonder hulp van de overheid, zo nodig met steun van naasten.

  • Gebruiken inwoners minder maatwerkzorg
  • Is het aantal beschermd wonen plekken niet gestegen
  • Wordt minder gebruik gemaakt van maatschappelijke opvang
  • Zijn minder inwoners eenzaam
  • Ontwikkelen we nieuwe initiatieven gericht op vroegsignalering en vroegtijdige interventies
  • Versterken we het voorliggend veld
  • Passen we het welzijnsaanbod aan de behoeften van inwoners die veel gebruik maken van zorg.
  • Waarderen de inwoners van Almelo de inspanningen van de gemeente om inwoners volledig te laten deelnemen aan de maatschappij met gemiddeld een 6,5.

2. In 2022 ontwikkelen 0 tot 23 jarige Almeloërs hun talenten beter op (voor) scholen.

  • Verlaten minder leerlingen het onderwijs voortijdig.
  • Krijgen meer peuters met een taalachterstand en met een sociaal medische indicatie een taalprogramma (VVE) aangeboden in de voorschool.

3. In 2022 komt de gemeente Almelo beter uit met de Rijksmiddelen voor WMO en Jeugd.

  • Is het financieel tekort op de uitgaven van WMO en Jeugd afgenomen.

4. In 2022 krijgen Almeloërs die hierop zijn aangewezen meer doeltreffende zorg en steun die aansluit bij hun behoeften.

  • Krijgen alle huishoudens met verschillende hulpvragen integrale steun.
  • Worden meer inwoners geholpen met alternatieve oplossingen.
Deze pagina is gebouwd op 12/01/2021 10:55:53 met de export van 12/01/2021 10:44:57