- (Nieuwe) Kwetsbare groepen
Door de voortdurende gezondheidsstress, diverse corona-maatregelen (minder sociaal contact, digitaal werk en onderwijs) en de economische crisis krijgen kwetsbare groepen in onze stad het nog zwaarder. Denk aan chronisch zieken en gehandicapten, psychisch kwetsbaren en eenzamen, jongeren in zwakke huishoudens met kans op huiselijk geweld en echtscheidingen, mensen die zonder werk / (dag-)activiteiten komen te zitten en mensen zonder netwerk in quarantaine. Een toename van eenzaamheid, stapeling van problemen en stijging van het gebruik van allerlei gemeentelijke voorzieningen binnen Wmo / Jeugdwet en P-wet kan zich hierdoor voordoen.
Zo heeft de corona-pandemie in 2020 en 2021 een negatief effect gehad op dak- en thuislozen en zien we dat vooralsnog het aantal unieke personen in de maatschappelijke opvang nog niet daalt richting de in 2018 verwachte streefwaarde voor 2022. En ook de in 2018, pre-corona, gestelde streefwaarden voor de indicatoren "aantal 0 t/m 17 jarige Almeloërs dat gebruik maakt van Jeugdhulp" en "aantal 18+ Almeloërs dat gebruik maakt van Maatwerk Wmo/Jeugd (excl. Hulpmiddelen)" liggen nog niet binnen bereik.
2. Druk op preventie
Veel voorliggende voorzieningen in onze stad hebben moeite om ‘coronaproof’ te functioneren. Zij kunnen minder mensen per tijdseenheid laten deelnemen aan de activiteiten en (zeker kwetsbare) inwoners zijn zelf ook huiverig en terughoudend om deel te nemen.
3. Financiële en schuldenproblematiek
De financiële en schuldenproblematiek zal mogelijk toenemen. Hierdoor stapelt en groeit problematiek in de kwetsbare huishoudens en kan uiteindelijk er toe leiden dat meer zwaardere en complexere zorg ingezet moeten worden. In 2022 zullen de effecten van de afbouw van coronasteunpakketten goed gemonitord moeten blijven worden op het effect voor kwetsbare inwoners, en daar waar nodig gericht geïnvesteerd.