Op 19 april 2016 stemde de Tweede Kamer in met het initiatiefvoorstel Wet open overheid (Woo). Het doel van de Woo is een meer transparante en actief openbaar makende overheid.
De Woo vervangt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Veel meer dan de Wob verplicht de Woo tot het actief, uit eigen beweging, openbaar maken van documenten. Openbaarmaking moet plaatsvinden via PLOOI, een door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ontwikkeld platform voor actieve openbaarmaking van overheidsinformatie. Als gemeente zullen wij onze werkprocessen hierop moeten aanpassen.
Intussen is het oorspronkelijke wetsvoorstel behoorlijk gewijzigd. Het wetsvoorstel tot wijziging van de Woo is op 26 januari 2021 door de Tweede Kamer aanvaard. Het wetsvoorstel is op dit moment in behandeling bij de Eerste Kamer. De verwachting is dat de Woo in 2022 in werking treedt. De jaren daarna moeten steeds meer soorten overheidsinformatie actief openbaar worden gemaakt. Dit gebeurt in stappen volgens een meerjarenplan van het Ministerie van BZK.
Het Rijk levert een financiële bijdrage in zowel de incidentele als de structurele kosten. Naar het zich laat aanzien zijn deze middelen toereikend om de kosten te dekken. Daarom wordt voorgesteld de middelen vanuit het Rijk volledig in te zetten voor de invoering van de Woo binnen de gemeente. Incidenteel is ongeveer 430.000 euro voor Almelo beschikbaar en structureel 70.000 euro in 2022 oplopend naar 140.000 euro vanaf 2026. De incidentele middelen zijn nodig om de invoering van de Woo op een goede manier te kunnen laten plaatsvinden en aan de wettelijke verplichtingen te kunnen voldoen. Deze kosten betreffen onder meer de kosten voor projectleiding, het opstellen van beleid in het kader van de Woo, aansluiting op het platform voor actieve openbaarmaking van overheidsinformatie en aanpassing van de werkprocessen in verband met de actieve en passieve openbaarmaking van documenten.
De structurele kosten betreffen de kosten voor beheer en onderhoud van de systemen, variabele kosten voor het openbaar maken documenten en de kosten voor de aan te stellen contactpersonen. De Woo bepaalt namelijk dat het bestuursorgaan (i.c. de gemeente) een of meer contactpersonen aanwijst ter beantwoording van vragen over de beschikbaarheid van publieke informatie.